Empoze | Konular | Kitaplar

Torunların belki bu yazıyı okuyamayacak

Düşünün, biz bugün dedelerimiz yazdığı okuyamıyor. ve anlayamıyoruz.

Bugün sahiplendiğimiz mevcut latin alfabesi kalıba göre türkçenin yazılışı ingiliz lehcesine göre hazırlanmıştır. Eğer fransızca lehcesine göre yazılmış olsa idi şu an yazdığımız şu yazıları başka biri yazsaydı okuyamazdık. Ya da almanca telafuzların ifade ettiği harflerin karşılıklarına göre türkçe teleffuzlar yazılacak olsa bugün ortaya başka bir türkce imla ve yazım kuralları ortaya çıkardı.

Bunu en iyi anlamak için azericenin latin harflerine yazımları okumaya çalıştığımızda okumakta zorlanmamız gibi. Halbuki aynı azerice osmanlı harfleri ile yazıldığında rahatlıkla okuyabilmekteyiz.

Gelecekte neler olur bilemiyoruz. Fakat şöyle bir düşünün bugün türkçeyi latinle yazıyoruz. bir gün göktürk harfleri zorunlu olsa ya da kril alfabesi zorunlu olsa ve latin harfler yasaklansa.. yazmak okumak herşey yasaklansa tüm kitaplar toplansa.. vs. ne olurdu acaba? Torunların kril alfabesi ile yazmayı öğrendi ise latini nasıl anlayabilirdi?

Örneğin özbekistan kazakistan buralarda rus-kril harfleri kullanılıyor hala... Ya da azeribeycan kril harfleri kullanıyordu latin harflerine döndü.. Özbekistan ve kazakistan da bir gün aslına dönecek dedelerinin dili nasılsa o harfleri kullanacak.. kendi dillerini ecdadının harfleri ile yazacaklar.

İşte bugün bir azeri 100 yıl önce dedelerinin yazdığını okuyamıyor.. çünkü bin yıl boyunca osmanlı harfleri kullanılmıştı..

İşte bugün bir azeri 30 yıl önce babalarının yazdığı kril harfleri ile yazılmış bir hatıra defterini okuyamıyor. Artık kril harfleri de geri de kaldı..

İşte bugün bir azerinin ya da bir özbek türkünün ya da bir kazak türkünün yazdığı yazıyı belki 100 yıl sonra torunları asla okuyamayacak.. Çünkü üzerlerindeki zulmet bitecek dedelerin bin yıllık harflerine eninde sonunda dönecekler..

* * *

Belki 20 yıl sonra ülkemizde yeni bir imla kurulu toplacak kelimelerin imla yazım şekillerini tekrar elden geçirecek.. Sonucta 60 yıl önceki imla kuralları ile şu an ki imla kurallarında farklılıklar var. 60 yıl sonra da çok şey değişecektir.

Bin yıllık ecdad dilinde bile yazım şekilleri zaman ile değişe değişe 1928 yılına kadar son şekline gelmiştir.. Düzenli bir imla kuralları haline gelmiştir..

Özetle torunlarımızın gelecekte bir gün bizim bu yazdıklarımızı anlayabileceklerinin garantisi olmayacak..

Ve geleceği de sadece Allah bilir..

Global düşünmek gerekiyor.. Türk dünyası sadece Türkiyeden ibaret değil... 100 yıl önce tüm Türk dünyasının lehçeleri farklı olsada ortak bir yazısı vardır. Bugün ise paramparça...