Empoze | Konular | Kitaplar

Google arama motoru sıralama algoritması

Google arama motorunu dönem dönem algoritmesı güncellemekte. Çeşitli yeni faktörler eklemekte..

- Link aldığı yere göre sıralamalar

- Tıklama oranına göre sıralamalar

- Özgünlük seviyesine göre sıralamalar

- Kütüphane verilerine ters olmayan içerik paylaşımına göre sıralamalar

ve akla hayale gelmedik yeni bir mantık

"Arayan ziyaretçinin birikimine göre algoritmik yansımalar"

Şu an için böyle bir teori var mı bilmiyorum, lakin google bunu uyguluyor olabilir.

Nasıl ki internette dolaşırken sizin aramalarınıza göre reklamlar çıkıyorsa ve bunun için bir algoritma geliştirildi ise diğeri de mümkün.

Yani her birey her şahış için bir veri bank oluşturuluyor olmalı. Ahmet, mehmet, hasan, hüseyin.. her kimseniz her biriniz için bir dosya açılıyor. Ve sizin aramalarınız internet kullanım alışkanlığına uygun bir sınıflandırılmaya tabi tutuluyorsunuz.

Mesleğinize göre
İlgi alanınıza göre
İnancınıza göre
Yaşadığınız şehre göre
Siyasi görüşünüze göre

vs. vs.

Bu sınıflama ve kategorilendirmeden sonra, dahil olduğunuz her kategoride bir etki puan gücünüz oluşturuluyor.

Sizin internette aramalarınız ve tıklamalarınız da tıpkı sayfa pagerank felsefesi gibi ziyaret ettiğiniz sitelere artı ya da eksi değer katmaya başlıyor.

Dağdaki çoban ile şehir de kültürlü biri belki seçimlerde tek oy kullanıyor iken googlenin bu algoritmasında ziyaret ettiği siteye göre oy oranı değişebiliyor..

Bir çoban, çobanlıkla alakalı siteye girdiğinde daha yüksek değer katarken, bir şarkıcının gireceği çobanlık sitesine hiç bir etkisi olmayabilecek. Ya da çoban nükleer enerji ile alakalı siteye girdiğinde hiç bir etki oluşturmayacak..

Çoban, ne anlar nükleer enerjiden.. (Özel bir merakı yoksa tabi!) Anlamadığı bir siteye girdiğinde doğruluk yanlışlık, özgünlük ya da kopya olup olmadığını anlamada zaafiyetleri olacağı için hali ile girdiği siteye etkisi de daha düşük olacaktır. Ancak çoban, hayvancılık ile alakalı siteye girdiğinde oradaki bilgilerle iç içe olacağı için o sitedeki verilerin doğruluğunu da sürekl ziyareti ile onaylamış olacaktır. Ve google diyecek ki haaa bu çoban amcamız bu hayvancılık sitesine sürekli geliyorsa vardır bir bildiği, biz de ona güvenip bir artı puan verelim bu siteye diyecektir..

Kişinin içinde bulundugu kategoriye göre pageranklama sistemi..

Elit kesimin girdiği siteler yine kendileri gibi elit kesimin aramalarında daha üstte iken, bir öğrencinin girdiği siteler yine kendisi gibi öğrenci arkadaşlarında daha yukarıda olabilecek.

Biyoloji okuyan bir öğrencinin aramalarında biyoloji siteleri bir adım önde olabilecek. Aynı anda parfümlerle ilgileniyorsa parfüm siteler de bir adım öne geçebilecek. vs. vs.

Bunun şehirlere göre sıralamalar vs süreçleri zaten mevcut. Mobil telefonların yaygınlaşması, kişiye özel internet kültürünün artması ile bu algoritma daha da kök salacak. Sessiz sedasız hayatımızda yerini alacak..

* * *

Bu yüzde yüz gerçekleşir mi? Hayır.. Ticari kaygılar beklentiler, ticari hedefler de bu işin içinde olacak.. Ne şiş yansın ne de kabab felsefesi de devam edecektir.

Ne kitleyi kendimizden kopartalım, ne de var oluş gayemizden vazgeçelim..

Döngü böyle devam edecek..