Empoze | Konular | Kitaplar

Doğruların çatışması ve kargaşa

Hepimizin hayatını şekillendiren doğruları var. İnandığımız değerler, dünya görüşlerimiz.. Hayat felsefemiz var.

Yaşadıkca doğrularımız genişler büyür. Olgunlaşır. Doğru bildiklerimiz şekil alır.

Doğrularımızı şekillendiren bir çok etken vardır. Toplumsal yapımız, aile çevremiz, inandığımız değerler, okuduğumuz kitaplar, okulumuz, arkadaşımız, ,izlediğimiz filmler vs. vs.

hayatımızda farkında olduğumuz ya da olmadığımız bir çok etken bizim doğrularımızın şekillenmesine neden olur.

Doğrularımız bize göre doğru iken bir başkasına göre yanlış olabilir. Neyin kime göre nasıl doğru olduğu tamamen kişilere bağlıdır.

Nefret ettiğimiz bir kişinin doğrusu, sadece o kişide doğru olduğu için bizim yanlışımız haline gelebilir. Ya da bizim doğrulumuzdan çıkar.

Çok sevdiğimiz bir kişinin doğru kabul ettiği bir şey ise sadece onun doğrusu olmasından dolayı bizim de doğrumuz haline gelebilir.

Doğrularımız zaman ile ortam ve şartlara göre de değişebilir..

* * *

Doğrularımızı besleyen kaynaklar vardır. Bu kaynakların verileri çeşitli araçlarla bize ulaşır ve sürekli bizi besler.. Örneğin sürekli takip ettiğimiz bir gazete, sürekli kitaplarını okuduğumuz bir yazar.. Sürekli beraber zaman geçirdiğimiz bir arkadaşımız.. Doğrularımızın beslenmesine aracılık yaparlar..

Kuranı kerim, hadisi şerifler, islami eserler, islami kaynaklar da bir müslümanın doğrularının beslendiği yer olmalı.. Eğer bir müslüman farklı mecralar doğruları beslemeye devam ederse hak yoldan uzaklaşır. ve yok olur gider.

Bir ateiste göre tüm suc müslümanlarda iken, bir müslümana göre ise suc günah işlemekte ısrar etmekte olabilir.. işte bu tarz gerçeklik farklılıkları doğruların çatısmasını ve kargaşayı doğurur..

Senin doğruların nereden besleniyor?

sen kendi iç dünyanda nasıl bir çatışmalar yaşıyorsun? hangi alanda doğrunu yakalama kargaşası yaşıyorsun.. Neyi esas alarak çıkış kapısı buluyorsun..

Mezheplerin doğrularını ararken sana mihenk taşı görevi gördüğünün farkındamısın? İslam büyüklerin doğrularını aydınlatan kaynak olduğunu biliyor musun?