Empoze | Konular | Kitaplar

Yanlış bakış hatalı yargıyı doğurur

Espiri konusu haline gelen bir söz var.

"Trafik kazaların %23'ü alkollü araç kullanımdan dolayı oluyormuş"

O halde demek ki kazaların %77 sini de çay, kahve, ayran, meyve suyu içenler yapıyor demektir. Alkollü araç kullananlar değil de çay kahve içenler trafiğe çıkmamalı..

Şimdi yukarıdaki mantıksal yaklaşım çok ilginç. Bu espiri olarak dolaşsada insanlar işin perde arkasını algılayabildikleri için tiii ye alırlar ve inanmazlar..

Peki ya bir de benzer bir mantıksal yaklaşımla gerçekte bilgi sahibi olmadığımız bir konuyu değerlendirseler ne yapardık..

Şimdi toplam kazaların %23 ün alkolden oldugu vurgulanıyor. %77 diğer nedenlerden.. Buradan %77 lik çay içenler kaza yapıyor çıkmaz.

Çünkü, verilmek istenen mesaj ile karşılaştırılan şeyler birbirindne tamamen farklıdır.

Alköl kullanlar ile çay içenler farklı..


Eğer şöyle dense idi..

Alkol kullanarak araba sürenlerin %23 ü kaza yapıyor..
Çay-kahve içtikten sonra araba sürenlerin %77 si kaza yapıyor..

Böyle bir rapor olsa idi bu espiriyi yapanlar haklı olacaktı.. Ama bu espiri ile yukarıdaki gibi bir istatik algılatılmak istenmekte ve farklı bir düşünce empoze edilmektedir.

Tamamen birbirinden bağımsız bir mevzu aynı kulvarda değerlendirilmektedir..

Kazaya karışan sürücülerin %23ü alköllü tamam ama bu rapor bize Alkollu arac kullananların yüzde kacı kaza yaptıgını bildirmiyor.. Tahmini olarakta %90 dan fazla bir veri olacaktır..

Yine aynı şekilde kaza yapan sürücülerin %77 i icki vs icmediği halde kaza yapmış olabilir fakat bu rakam bu yüzdelik değer bize toplam trafige çıkan alkolsuz sürücülerin yüzde kacının kaza yaptıgı verisi vermemektedir. Ama bu espiri ile sanki öyle bir veri varmış gibi düşünce yansıtmaktadır..

Trafiğe çıkan araçların %2 si belki %5 i kaza yapıyor olabilir.. Ya da % 0.5 i kaza yapıyor olabilir..

* * *

Öncelikle bir haber bir veri bilinçli olarak çarpıtılmakta tamamen farklı bir şekilde algılanması sağlanmakta. Arkasından da bu hatalı algı üzerinden tamamen ideolojik bir propagandaya gidiliyor olabilir..

O yüzden bir yazı haber makale okurken direk inanmak hemen balıklama atlamak yerine doğruyu araştırmak ve üzerinde biraz kafa yormak gerekmektedir.

Zihnimizi hemen teslim etmemek gerekmektedir. Bu tarz felsefik yaklaşımlarla bir çok dini değerlerimize karşı düşman hale getirilmekteyiz. Dikkatli olmalıyız.


Osmanlıca latince karşılaştırmaları bile böyle alakayı maydanoz yakılaşımlarla yapılmaktadır. Sanki latince çok üstün bir alfabe imiş gibi yansıtmaya çalışanlar vardır. Saçma bir durumdur..

Dam üstünde saksağan

Konular